Каталог

Фільтри

Інверторний кондиціонер - що це таке, принцип роботи, відмінність від звичайного, переваги і недоліки

інвертор кондиціонер

Инверторный кондиционерІнверторний кондиціонер є сучасним кліматичним обладнанням, яке вибирає більшість споживачів. Дана техніка вже не вважається новинкою, але все ж багато хто досі не розуміє всіх її переваг. Який найкращий кондиціонер: інверторний чи звичайний? У цьому спробуємо розібратися.

Від класичних моделей інверторний кондиціонер відрізняється принципом роботи. Пристрій оснащений інтелектуальною системою керування, яка відповідає за температурні режими та інтенсивність роботи двигуна. Як тільки в приміщенні буде необхідна температура, двигун зменшить свої оберти, а температура підтримуватиметься в встановлених межах. Інверторні моделі здатні створювати оптимальний мікроклімат у будинку, працюючи при цьому заощадливо. Такої особливості звичайні спліт-системи не мають. Не дивно, що інверторні кондиціонери коштують дорожче, адже вони є довговічними та економічними.

Інверторні та класичні системи: ключові відмінності

Якщо Ви ще в роздумах, купити інверторний або звичайний кондиціонер, ознайомтеся з основними відмінностями даних пристроїв. Звичайні двигуни працюють із постійною потужністю, що безпосередньо впливає на знос системи. Кондиціонер охолоджує повітря до заданої температури, потім вимикається. Як тільки повітря знову нагрівається, пристрій вмикається та продовжує працювати на граничній потужності. За таким принципом система працює весь час.

Інверторні спліт-системи працюють на високих потужностях до досягнення необхідних параметрів, після чого мотор знижує обороти. В результаті в приміщенні підтримується комфортний мікроклімат, а кліматична техніка працюватиме на економічному режимі.

Не інверторний кондиціонер (on/off): принцип роботи

Принцип роботи не інверторної спліт-системи такий:

  • Після запуску пристрою вбудований датчик температури вимірює показники у приміщенні та порівнює їх із встановленими.
  • Система налаштовується на зміну показників температури.
  • Компресор пристрою циркулює холодоагент, після чого приміщення охолоджується.
  • Як тільки температура в приміщенні досягне встановлених параметрів, система вимкнеться.
  • Через час, коли датчик температури подасть сигнал про те, що температура стала вищою за бажану, компресор знову почне працювати.
  • Така циклічність повторюватиметься доти, доки техніка не буде відключена користувачем.

Традиційні спліт-системи швидко охолоджують приміщення, тому що працюють на 100% потужності. Однак і енергії споживають багато, що є головним мінусом. Якщо говорити про комфорт, то системам on/off вкрай складно його забезпечити. Користувачі часто страждають від «холодних зон» і протягів.

Інверторні системи «Inverter»: принцип роботи та переваги

Кондиціонер інверторнийПринцип роботи інверторного та не інверторного кондиціонера дуже схожі: датчик заміряє температуру в приміщенні та порівнює зі встановленою. Потім запускається компресор та працює на потужності 120%, за рахунок чого приміщення максимально швидко охолоджується. Але як тільки в приміщенні буде температурний режим, який встановив користувач, компресор знижує потужність, продовжуючи при цьому працювати.

Робота на мінімальній потужності робить пристрій економічним. Люди, які вибирають між інверторним кондиціонером та звичайним, вважають цю особливість ключовою. Плюс до всього в приміщенні, що обслуговується, завжди панує комфортний мікроклімат і відсутні протяги.

Найкращими інверторними кондиціонерами вважаються моделі торгових марок Daikin, Panasonic, Mitsubishi Electric та Toshiba. Якщо розглядати пристрої бюджетної лінії, варто звернути увагу на моделі Cooper&Hunter, Neoclima, Tosot та Electrolux.

Кондиціонери звичайні та інверторні: переваги та недоліки

Класичні спліт-системи

Плюси:

  • доступна вартість;
  • простота управління та експлуатації.

Мінуси:

  • підвищене електроспоживання;
  • високий ризик формування «холодних зон» та протягів;
  • високі навантаження на двигун та компресор за рахунок постійного запуску та відключення системи.

Спліт-системи інверторного типу

Плюси:

Відчутна відмінність інверторного кондиціонера від звичайного – величезна кількість переваг та практично повна відсутність недоліків. Основними з них є:

  • Економічність. Кондиціонери інверторного типу споживають на 40% менше електроенергії, ніж звичайні системи. Такі пристрої мають підвищену продуктивність компресора і теплообмінника.
  • Широкий діапазон частоти двигуна. Кращими інверторними кондиціонерами вважаються, діапазон продуктивності яких коливається від 25% до 80%. Також на ринку є агрегати з діапазоном регулювання частоти двигуна від 40% до 70%, які не здатні повністю розкрити свої переваги. Але найбільш сучасними та продуктивними є спліт-системи з діапазоном від 5% до 90%, таким моделям немає рівних.
  • Ефективна система глибокої очистки. Багатошарові фільтри здатні очистити повітря від усіляких домішок, у тому числі диму, газу та бактерій.
  • Безшумна робота. Оскільки агрегат працює на низьких потужностях та споживає мінімум енергії, його робота супроводжується низьким рівнем шуму. Якщо Ви ще не вирішили, який кондиціонер кращий: інверторний або звичайний, майте на увазі мінімальний показник шумності класичних систем становить 25дБ.
  • Майже моментальне створення комфортного мікроклімату. Як тільки Ви запустите пристрій з інверторним двигуном та оберете бажану температуру, вже за кілька хвилин у приміщенні буде комфортно. Звичайні моделі справляються з таким завданням у рази довше.

Поряд з численними перевагами інверторного кондиціонера один недолік все ж таки є – вартість. Ціна такого пристрою вища на 40% порівняно з розцінками на звичайні моделі on/off. Однак, варто розуміти, що сплачена сума незабаром окупиться за рахунок економічності приладу.

Кондиціонери «Inverter» у зимову пору року

Придбати інверторний кондиціонер для опалення означає забезпечити комфорт будинку в будь-яку пору року. Навіть недорогі моделі добре справляються зі своїми завданнями при температурі на вулиці до -15°С, а більш елітні здатні працювати при зовнішній температурі до -25°С. Використовувати інверторний кондиціонер узимку повністю безпечно, адже у його конструкції все продумано до дрібниць.

Виробники й раніше випускали кліматичні прилади, призначені для регіонів із суворим кліматом, а зараз цих пристроїв побільшало. Але найважливіше, що коефіцієнт енергоефективності багатьох систем становить 5 одиниць СОР, тобто отримання 5 кВт тепла потрібно 1 кВт електроенергії.

Інверторні та не інверторні кондиціонери: коли та куди їх встановлювати

Кондиціонер з інвертором буде незамінним для тих, хто цінує комфорт. Таке обладнання є оптимальним для дитячих кімнат, спалень, ігрових та інших місць, де часто бують люди. Нерідко спліт-системи встановлюють у тренажерних та спортивних залах, щоб спортсменам було комфортно протягом усього тренування. Також величезним плюсом буде можливість роботи інверторного кондиціонера на обігрів, особливо в період міжсезоння.

Чи не інверторні кондиціонери краще ставити в тих місцях, де не затримуються люди: вітальні, коридори, приймальні. Пристрої можуть створювати протяги, тому постійно перебувати або працювати біля такої техніки не варто. Однак навіть із такими системами можна створити комфорт у приміщенні. Для цього можна вибрати оптимальний режим та налаштувати положення жалюзі так, щоб потоки повітря не потрапляли на людей.

Який вибрати кондиціонер: інверторний чи ні? На це питання зможуть відповісти фахівці, адже вони знають технічні характеристики і функціональність пристроїв. Будь-яка кліматична техніка підбирається індивідуально з урахуванням вимог до мікроклімату.

Найкращі інверторні кондиціонери: список затребуваних брендів

Зараз вибір інверторного кондиціонера простим завданням не назвеш, адже на ринку представлено кілька сотень моделей як дешевих, так і дорогих. Однак було визначено список найбільш затребуваних брендів:

  • Daikin;
  • Energolux;
  • Mitsubishi Electric;
  • Fujitsu;
  • Pioneer.

Відповіді на запитання, що часто задаються

Які переваги інверторного кондиціонера у порівнянні зі звичайними системами?

Головна відмінність інверторного кондиціонера від звичайного – потужність компресора, що регулюється. Моделі з інвертором на 30% швидше охолоджують або нагрівають повітря, зберігаючи протягом усього періоду роботи комфортабельний мікроклімат. Агрегати дуже економічні, але їхня вартість трохи вища.

Чи відрізняється принцип роботи інверторного кондиціонера від класичної спліт системи?

Так. Звичайні кондиціонери циклічно включаються і відключаються в залежності від температури в приміщенні, що обслуговується. Моделі з інвертором працюють постійно, знижуючи чи підвищуючи потужність процесу. Через роботу на граничній потужності системи без інвертора споживають більше електроенергії.

Що таке інверторний кондиціонер?

Це – сучасна кліматична техніка, призначена для охолодження та обігріву повітря у приміщеннях. Інверторні називають кондиціонери, здатні змінювати частоту обертання двигуна компресора.

Які моделі відносяться до найкращих інверторних кондиціонерів?

За статистичними даними на 2021 рік найкращими спліт-системами інверторного типу вважаються:

  • Daikin Ururu Sarara FTXZ25N/RXZ25N;
  • Panasonic Super Compact CS/CU-PZ25WKD;
  • Mitsubishi Electric Premium Inverter MSZ-LN25VGB-E1/MUZ-LN25VG-E1;
  • Cooper&Hunter Supreme CH-S09FTXAM2S-WP.
  • Cooper&Hunter Supreme CH-S09FTXAM2S-WP.

Чи підходить інверторний кондиціонер для опалення взимку?

Спліт-системи on/off придатні для експлуатації при зовнішній температурі до -5°С. У свою чергу, моделі інверторного типу без проблем функціонують при -15°С. Крім того, існують спеціальні пристрої для регіонів з морозним кліматом, які обігрівають приміщення при температурі за бортом -28°С.

Що таке канальний інверторний кондиціонер?

Канальний інверторний кондиціонер є функціональною спліт-системою, здатною обслужити кілька приміщень одночасно. Внутрішній блок системи встановлюється в повітропровід під підвісною стелею, а виведення повітря здійснюється по кімнатах. Інверторний кондиціонер на 50 квадратів і більше коштує дешевше, ніж кілька окремо придбаних агрегатів. Канальні системи найчастіше використовують для офісів, котеджів та заміських будинків.