Каталог

Фільтри

Іонізатор повітря - для чого необхідний іонізатор повітря

Іонізатор повітря - для чого необхідний іонізатор повітря

Іонізатор повітряІони – це молекули, які наповнюють довкілля. Бувають вони негативними (аніони) та позитивними (катіони). Перші сприятливо впливають на людський організм, другі здатні знизити імунітет і викликати мігрені. Іонізатор повітря є сучасним кліматичним пристроєм, здатним вирішити проблеми забруднення повітря.

Від якості повітря в приміщенні залежить самопочуття людини, особливо якщо йдеться про квартири та офіси у великих містах, де є об'єкти промисловості. Щоб уникнути проблем зі здоров'ям та створити комфортний мікроклімат, люди купують прилади для очищення повітря. А ось яка користь і чи є шкода від використання очищувача-іонізатора повітря, ми намагатимемося розібратися.

Поняття іонізації повітря

Іонізація повітря – це процес насичення повітря негативно зарядженими атомами кисню (аероіонами). У природі цей процес відбувається природним чином - від дії сонячних випромінювань або грозових зарядів. Висока концентрація аероіонів спостерігається:

  • у горах – 5 тис. -10 тис. од/см3;
  • біля водойм, водоспадів та річок – 1 тис. – 5 тис. од/см3;
  • в атмосфері після грози – 50 тис. – 100 тис. од/см3.

Очищувачі повітря з іонізацією не тільки очищають повітря, але й наповнюють його зарядженими частинками, які знижують шкідливий вплив випромінювань ПК, моніторів, мікрохвильових печей та іншої техніки. Пристрій із функцією іонізації повітря слід вибирати уважно, враховуючи всі переваги та недоліки.

Іонізатор: принцип дії та особливості

Іонізатор-очисник повітря служить для очищення повітря у приміщенні. Пристрій пропускає повітряні маси через систему фільтрів, після чого чисте повітря без бактерій, пилу та домішок потрапляє назад у приміщення. За таким принципом працюють абсолютно всі сучасні пристрої.

У конструкцію приладу входять:

  1. Міцний корпус, який найчастіше виготовляється з пластику.
  2. Панель управління. Можна знайти антибактеріальний іонізатор повітря з електронною або механічною панеллю.
  3. Фільтри глибокого очищення, здатні затримувати мікроорганізми та пил.
  4. Нанос та вентилятор, які захищають пристрій від перегріву та вологості.

Важливо розуміти, що іонізація повітря в квартирі дуже важлива, адже залежить здоров'я мешканців. До того ж пристрій досить компактний і безшумний, незважаючи на складність системи та достаток функцій.

Іонізатор повітря для побутового використання: користь та шкода

Користь від іонізації

У густонаселених містах повітря забруднене. У ньому є багато домішок, пилу, газів і бактерій. Якщо людина постійно дихає таким повітрям, у її організмі можуть спостерігатися збої. Нестача аероіонів у повітряних масах призводить до підвищеного вироблення гормонів та порушення функцій організму. Людині важко дихати, чого не відбувається далеко від промисловості.

Про користь іонізованого повітря можна міркувати нескінченно, але основними його позитивними сторонами є:

  • сприяння поліпшенню сну та підвищенню працездатності організму;
  • нейтралізація хвороботворних бактерій, що містяться в кисні;
  • позитивний вплив на імунну систему;
  • нейтралізація шкідливих молекул, що виникають від роботи комп'ютерів та моніторів.

Людина, яка дихає безпечним іонізованим повітрям, не страждає від депресії, добре спить і почувається краще. У такої людини не виникає проблем із метаболізмом та концентрацією уваги. Якщо члени сім'ї страждають від систематичних захворювань, має сенс покращити мікроклімат у будинку.

Зволожувач іонізатор повітряОчищувач повітря з іонізатором підвищує концентрацію негативних іонів у кисні. Ті своєю чергою притягують до себе зважені частинки і змушують їх осідати. Таким чином, молекули пилу, сигаретного диму та грибки не потрапляють у людський організм.

Багато споживачів запитують, чи потрібна іонізація у зволожувачі, не розуміючи важливості цієї функції. Однак після отримання повної інформації, ці питання зникають.

Важливо знати! Професіонали не рекомендують постійно використовувати іонізатор для будинку. Сучасні моделі пристроїв здатні самостійно вмикатися та вимикатися коли це потрібно. Перед використанням приладу ознайомтеся з інструкцією.

Шкода від іонізації

Головний недолік полягає в тому, що в повітрі, що виходить із пристрою, міститься озон. Цей газ у великій концентрації здатний руйнувати здорові клітини організму, унаслідок чого знижується імунітет.

Зволожувач повітря з іонізатором не рекомендовано використовувати у приміщеннях, де живуть люди з онкологічними захворюваннями, оскільки аероіони прискорюють обмінні процеси та покращують кровообіг. Внаслідок цього клітини злоякісних утворень набувають більшого харчування та прискорюють ріст.

Функція іонізації у зволожувачі повітря переважно є корисною, але й шкода присутня. Серед негативних впливів можна назвати такі:

  • у приміщенні посилюється статична напруга;
  • іонний заряд здатний передаватися не тільки повітрю а й частинкам, які у ньому містяться (мікроби, пил та інше). Через це може збільшитись ризик захворюваності;
  • оскільки негативний заряд передається пилу, він стає важчим і осідає на поверхні. У приміщенні доведеться регулярно проводити вологе прибирання, інакше мікроорганізми підніматимуться і потраплятимуть у дихальну систему людини, що призведе до алергічних реакцій та інших проблем;
  • озон, що виділяється у процесі іонізації, є шкідливим. Незважаючи на приємний аромат свіжості в будинку, який виникає під час роботи зволожувача-іонізатора повітря, приміщення краще провітрити.

Визначено групу людей, яким не рекомендовано використовувати прилади з іонізацією. Це – особи, які страждають від таких захворювань:

  • застуда, що супроводжується високою температурою;
  • онкологічне захворювання;
  • пневмонія та інші хвороби дихальної системи;
  • хронічні хвороби серцевої та нервової систем;
  • мігрені, головний біль, порушення кровотоку головного мозку
  • інфаркт міокарда.

Також зволожувачі з іонізатором не використовують у квартирах, де мешкають діти до 3 років.

Застосування пристрою має контролюватись. Якщо у мешканців будинку з'являються головний біль, спостерігається стомлюваність і погіршується самопочуття, має сенс припинити використовувати іонізатор.

Іонізатори повітря: різновиди та характеристики

Іонізатори повітря бувають двох типів:

  1. Однополярний
  2. Біполярний

Найчастіше на об'єктах з невеликою кількістю техніки використовуються біполярні іонізатори. Якщо ж у приміщенні встановлено багато техніки та спостерігається підвищений вміст іонів у повітрі, краще використовувати уніполярні моделі.

Уніполярні іонізатори мають наступний принцип роботи: до негативних електронів приєднуються молекули кисню, у результаті утворюється іон з негативним зарядом. Таким чином, біологічна активність повітря у приміщенні підвищується.

Нерідко уніполярні моделі називають озонаторами-іонізаторами повітря, що пов'язані з утворенням озону у процесі роботи приладів. При зіткненні позитивних та негативних зарядів виникає електричний розряд, після чого утворюється газ із характерним запахом – озон. Даний газ здатний знищити бактерії та грибок, але дихати їм не рекомендується. Озонування є корисним процесом, але має виконуватися в приміщеннях без людей та тварин. Після завершення озонування квартиру потрібно провітрити.

Зволожувач повітря з іонізаторомВартість пристрою залежить від принципу його роботи. Біполярний іонізатор повітря коштує дорожче. Існують пристрої – срібні іонізатори, здатні збагачувати іонами не лише повітря, а й воду.

Вибираючи іонізатор повітря для квартири, слід брати до уваги його технічні параметри. Біполярні моделі одночасно виробляють позитивні та негативні частки, які подаються в атмосферу порційно. Якщо вірити виробникам, такий процес не супроводжується виробленням озону і повністю безпечним.

Озонування приміщення

   Озонування - це 100% натуральний метод дезінфекції, що не вимагає використання будь-яких хімікатів. Замість хімікатів використовується озон (форма кисню), що отримується з повітря. Озон - дуже потужний газ - він у 50 разів сильніший і в 3000 разів швидше за хлор.

Озонування – це дезінфекція, усунення неприємних запахів, видалення плісняви, демеркуризація. Використовуємо професійні озонатори, виготовлені за унікальною інноваційною технологією. Надаємо послуги юридичним та фізичним особам.

Озонування приміщення

Методика знищує хвороботворні мікроорганізми, бактерії, грибки та джерела неприємних запахів. Обробку можна проводити у квартирах, офісах, складських приміщеннях, магазинах, складах, легкових автомобілях, оскільки вона є абсолютно безпечною для здоров'я.

  1. Озонатор 10-20мг/год (приміщення до 300м.кв) - 250,00 грн/за одну обробку приміщення
  2. Озонатор 20-40 мг/год (приміщення понад 300м.кв) - 400,00 грн/за одну обробку приміщення

тел. 096-773-77-70

Декілька правил для покращення якості іонізації

На даний момент функція іонізації є у багатьох кліматичних приладах. Існують іонізатори-зволожувачі повітря, озонатори-іонізатори, а також багатофункціональні зволожувачі-очисники-іонізатори повітря. Щоб уникнути негативних наслідків, які можуть виникнути в процесі експлуатації техніки, потрібно дотримуватись деяких правил:

  1. Приміщення потрібно обов'язково провітрювати. Оскільки іонізатори не виробляють кисень, лише заряджають його молекули зарядом, приплив нових повітряних мас необхідний. Навіть якщо включена функція іонізації повітря в кондиціонері, є сенс періодично відкривати вікна на провітрювання.
  2. Процес має відбуватися без людей та тварин у приміщенні. Включаючи пристрій, звільніть кімнату на 10-15 хвилин і закрийте вікно. За цей час мікрочастинки пилу та бактерії отримають електричний заряд та осядуть на поверхні. Потім відкрийте вікно на провітрювання, щоб кисень потрапив до приміщення.
  3. Після іонізації необхідно проводити вологе прибирання. Оскільки заряджені молекули пилу та кіптяви осідають на всі поверхні, їх доведеться регулярно витирати. Якщо цього не робити, мікрочастинки потраплятимуть до організму людини, що є шкідливим. В ідеалі придбати іонізатор-очисник повітря з ультрафіолетовою лампою, який подаватиме чисте та безпечне повітря.
  4. Слід контролювати час роботи пристрою. Максимальна тривалість іонізації має становити 1 годину на добу. Висока концентрація позитивних іонів у навколишньому середовищі згубно впливає на здоров'я людини.
  5. Заборонено запускати пристрій у приміщенні, якщо рівень вологості перевищує 80%.
  6. Біля пристрою заборонено палити.

Чи потрібний іонізатор повітря в квартирі, вирішувати лише Вам. Отримана інформація допоможе розібратися у перевагах та нестачі даного приладу, а також прийняти оптимальне рішення.