Каталог

Фільтри

Як працює кондиціонер?

Як працює кондиціонер?

Як працює кондиціонерКондиціонер є популярним приладом, призначений для створення комфортного мікроклімату у приміщеннях побутового та комерційного призначення. Дані пристрої в першу чергу створені для охолодження повітря, але багато хто з них здатний працювати на обігрів, вентилювання і навіть очищення. Всупереч високій популярності кліматичної техніки, багато споживачів не знають, як працює кондиціонер.

Сучасні пристрої здатні охолодити та нагріти повітря. Зараз досить багато моделей з іонізатором для ліквідації бактерій та грибків. Найбільш популярні модифікації кондиціонерів - спліт системи, в конструкцію яких входить два блоки (зовнішній і внутрішній). Спробуємо разом розібратися, як працює спліт система та який її функціонал.

Різновиди кондиціонерів

Всі кондиціонери мають єдине призначення, але можуть бути різними за зовнішніми параметрами. Зараз на ринку кліматичної техніки можна зустріти такі різновиди:

  1. Мобільні. Оптимальні для домашнього чи офісного використання. Агрегати оснащені піддоном та шлангом для відведення конденсату. Вони не вимагають ніякого монтажу, бо ставляться просто на підлогу. Як працює мобільний кондиціонер, Ви дізнаєтесь трохи згодом.
  2. Віконні. Досить застарілі моделі, які встановлюються у віконні отвори. Значними недоліками таких пристроїв є високий рівень шумності.
  3. Моноблочні. Агрегати цінуються за надійність та привабливий зовнішній вигляд. Встановлюється такий пристрій на стіну.
  4. Спліт-системи. Класичні агрегати, які є практично у всіх будинках. У конструкцію системи входить зовнішній та внутрішній блоки, з'єднані між собою магістраллю для циркуляції фреону. Спліт системи можуть бути настінними, канальними, касетними чи колонними.
  5. Мультиспліт-системи. Працюють за принципом класичної спліт-системи, але можуть мати декілька внутрішніх блоків. Мультиспліт оптимальні для офісів та багатокімнатних будинків.

Конструкція сучасного кондиціонера

Щоб зрозуміти, як працює кондиціонер на обігрів, опалення чи вентилювання, слід розібратися у його конструктивних особливостях. Отже, у конструкцію класичної кліматичної системи входить:

  • Компресор – пристрій, через який проходить холодоагент у газоподібному стані. Фреон, що проходить, має низький тиск (приблизно 5 атмосфер), тому функцією компресора є стискання газу і підвищення його тиску в кілька разів.
  • Конденсатор – один із найважливіших вузлів системи, призначений для конденсації фреону. Конденсатор розташований у зовнішньому блоці кондиціонера. Стиснене повітря, що виходить із компресора, прямує в конденсатор, який обвіює повітряними потоками тієї ж температури, що і фреон. За рахунок цього відбувається стиск холодоагенту та виділення тепла при конденсації. Нагріте повітря видувається назовні за допомогою вентиляторів.
  • Дросель – пристрій, що є капілярною трубкою. Через цю трубку витікає холодоагент, отриманий під час конденсації.
  • Радіатор – розташований у внутрішньому блоці системи. Всередині радіатора випаровується холодоагент зі зниженим тиском. Після проходження через радіатор фреон переходить у газоподібний стан та поглинає тепло повітря, яке переміщається через камеру. Цей потік охолоджує повітря, а компресор стискає газоподібний фреон. Такий цикл повторюється нескінченно, доки працює агрегат.

Найважливіші вузли пристрою з'єднані між собою мідними трубками, якими рухається холодоагент в суміші з компресорним маслом.

Принцип роботи кондиціонера на обігрів

Як працює кондиціонер на обігрівНавіть зрозумівши, як влаштований кондиціонер, споживачі не завжди знають його можливості. Люди звикли використовувати спліт-системи для охолодження найрізноманітніших об'єктів: квартир, заміських будинків, офісів, магазинів та інших. Однак пристрої здатні не лише охолоджувати, а й обігрівати приміщення. Це дуже актуально у період міжсезоння, коли у квартирах досить холодно, а опалення ще немає.

Як працює спліт-система в режимі обігріву? Уявіть, що з настанням холодів радіатор та конденсатор змінюються місцями. Тепле повітря, яке влітку йде на вулицю, вирушає до приміщення. Потоки холодного повітря, які влітку охолоджують кімнати, виводяться в атмосферу. В результаті у приміщенні створюється оптимальний мікроклімат.

Але з технічного погляду нічого змінювати не потрібно, адже в системі працює спеціальна реверсна технологія, яка відповідає за зміну напряму руху холодоагенту.

Важливо розуміти, що робота подібної кліматичної техніки взимку залежить від погодних умов та особливостей конструкції конкретного агрегату. Щоб дізнатися, як працює кондиціонер взимку і чи взагалі працює, слід вивчити його технічні параметри. Багато систем здатні функціонувати на обігрів, коли на вулиці 10-15°С. Однак технології не стоять на місці і виробники випускають пристрої, здатні обігрівати навіть за -25°С. У таких пристроях інверторні компресори.

Використання спліт-систем як обігрівач є економічно вигідним рішенням, адже 1 кіловат витраченої електроенергії в результаті принесе 3 кіловати тепла в приміщення. Плюс до всього повітря буде чистим та зволоженим.

Принцип роботи кондиціонера на охолодження

Кондиціонер є герметичний контур, який за допомогою зміни тиску фреону здатний здійснювати зміну температури повітря. Не важко зрозуміти, як працює кондиціонер на холод, адже це його основне призначення. При охолодженні повітря теплообмінниках внутрішнього блоку відбувається випаровування фреону, яке конденсація – у зовнішньому блоці. Таким чином, здійснюється перенесення тепла з одного середовища до іншого.

Недостатньо знати, як влаштована спліт-система, адже її ефективність та працездатність залежить від умов експлуатації, монтажу та обслуговування. Вибір кліматичної техніки – відповідальне завдання, яке краще довірити професіоналам. Аналогічна ситуація з установкою устаткування. Фахівці компанії «Рівне-кондиціонер» здатні допомогти Вам на будь-яких етапах придбання, встановлення та обслуговування кліматичної техніки.

Регулярна діагностика та ТО є однією з умов довготривалої служби агрегатів. Найбанальніша проблема, що виникає в процесі експлуатації - засмічення фільтрів. Сітки для грубої очистки можна мити самостійно, проте система глибокого фільтрування вимагає професійного чищення.

Часто споживачі стикаються з проблемами часткового або невчасного перетворення холодоагенту з рідкого в газоподібний стан, внаслідок чого рідина потрапляє на компресор. Така проблема може призвести до втрати працездатності техніки.

Щоб обладнання служило довго та справно, необхідно не тільки правильно його встановити, а й обслуговувати. Але спочатку слід вибрати оптимальну модель, ґрунтуючись на особливості приміщення та потреби користувачів. Зверніться до професіоналів і вони Вам неодмінно допоможуть.

Як працює спліт система

Як працює інверторний кондиціонерРозібратися, як працює домашній кондиціонер, не важко. Принцип роботи пристрою заснований на циркуляції холодоагенту в системі. Ця система включає такі компоненти, як випарник, конденсатор, компресор та дросель. Всі вузли агрегату з'єднані між собою мідними трубками, усередині яких рухається фреон, переходячи з газоподібного стану в рідкий та навпаки.

Прогрітий фреон переміщається з компресора в терморегулюючий вентиль, де він остигає і частково випаровується. Після переходу холодоагенту в газоподібний стан з низьким тиском у випарник він повністю перетворюється на газ, забираючи тепло повітря. Теплий газ переміщається в компресор і знову остигає. Цей цикл повторюється знову і знову.

Особливості роботи мобільного кондиціонера

Ключова перевага мобільного кондиціонера у простоті його конструкції. Даний агрегат не потребує складного монтажу, адже його можна встановити просто на підлогу. Пристрій ідеально підходить для обслуговування приміщень площею 35 м2 з висотою стелі до 2,5 метрів. Основне завдання приладу – охолодження, але багато моделей здатні працювати на обігрів.

Серед явних плюсів мобільного кондиціонера можна виділити:

  • не потрібний монтаж, оскільки нічого на вулицю не виводиться;
  • зовнішній блок відсутній;
  • мобільність, пристрій можна переміщати з кімнати до кімнати;
  • демократична ціна.

Попри численні переваги, недоліки присутні:

  • менше потужності, ніж у класичних систем;
  • менш енергоефективний;
  • для встановлення знадобиться місце на підлозі;
  • виведення теплого повітря здійснюється у віконний отвір;
  • підвищений рівень шуму.

Потужність сучасних спліт-систем

Багато споживачів уже розібралися у тому, як працює кондиціонер у квартирі, залишилося зрозуміти показник його енергоефективності. Як правило, всі спліт-системи є дуже ефективними. Вони здатні 1 кіловат споживаної енергії перетворити на 3-4 кіловати тепла чи холоду. Тобто звичайний побутовий кондиціонер із потужністю охолодження 2кВт споживає близько 700 Вт електроенергії. Це набагато вигідніше, ніж обігрівачі та інші побутові прилади.

Найбільш ефективними та функціональними є агрегати з інверторним компресором. Як працює інверторний кондиціонер, можна дізнатися на сайті компанії "Рівне-кондиціонер" або у представників фірми. Інноваційні кліматичні пристрої здатні працювати в спеку і мороз, перетворюючи 1кВт електроенергії на 4кВт тепла чи холоду.

Як зрозуміти, що кондиціонер вийшов з ладу

Тільки дбайливе ставлення до пристрою та своєчасне обслуговування зможуть ліквідувати можливість поломок. Наведемо перелік ознак, якими можна визначити виникнення неполадок:

  • Мимовільне відключення. Якщо пристрій не нагріває або не охолоджує повітря, відключається, необхідно викликати майстра. Такі проблеми можуть бути пов'язані з проблемами компресора або терморегулятора.
  • Збиваються режими. Проблеми в електронній системі керування можуть спровокувати цю проблему.
  • Витікання рідини. Засмічення дренажного каналу призводить до того, що з внутрішнього блоку системи капає конденсат. Вирішити таку проблему самостійно практично неможливо, тож краще викликати фахівця.
  • Обмерзання внутрішнього блоку. Якщо на блоці з'явився іній, швидше за все, стався витік холодоагенту. Відбувається це через неякісне розвальцювання або помилки монтажу.
  • Температура у приміщенні не відповідає встановленій програмі. Якщо агрегат не може створити бажаний мікроклімат, швидше за все, є проблеми з компресором або електронікою.
  • Виникнення неприємного запаху. Якщо в процесі роботи пристрій випускає повітря із запахом вогкості або плісняви, потрібно перевірити систему фільтрації. Допоможе антибактеріальна обробка всіх фільтрів та їх очищення. Якщо Ви відчуваєте запах гару, прилад необхідно негайно відключити від мережі і викликати майстра.

Важливо розуміти, що абсолютно всі спліт-системи потребують регулярного обслуговування. Банальна чистка фільтрів та замір тиску в магістралі допоможуть уникнути незворотних наслідків.

Як уникнути поломок кондиціонера

Спліт-система є технічно складним кліматичним обладнанням, яке здатне створювати та підтримувати ідеальний мікроклімат у приміщеннях. Кожен власник такої техніки повинен знати та розуміти принцип її роботи та правила експлуатації. Будь-які помилки можуть призвести до серйозних проблем, усунути які буде складно.

Щоб зрозуміти, як працює кондиціонер, важливо ще й дізнатися, як працює зовнішній блок кондиціонера. Від функціонування цього компонента залежить працездатність складної системи. Як правило, причинами поломок агрегатів є банальні забруднення фільтрів. Саме тому важливо регулярно проводити ТО та ліквідувати проблеми. Зовнішній блок слід очищати від тополиного пуху, комах, пилу та інших частинок.

Сучасні системи здатні прослужити багато років при належному догляді. Забезпечте його своєму обладнанню та забудьте про покупку нового!