Каталог

Фільтри

Чи можна включати кондиціонер на обігрів або охолодження взимку?

Робота кондиціонера в зимовий час

Чи можна вмикати кондиціонер узимкуНавіть у наші дні користувачі не знають точно, чи можна вмикати кондиціонер взимку. Справа в тому, що більшість людей звикли до того, що кондиціонери здебільшого працюють у літній період року, а взимку просто простоюють. Також існує думка про те, що включати кондиціонер на обігрів взимку категорично заборонено і це призведе до неполадок.

Частково споживачі думають правильно, адже системи старого зразка мають суворі температурні ліміти. Такі моделі здатні працювати виключно на охолодження. Однак у функціонал сучасних спліт-систем входить не лише охолодження, а й обігрів приміщень.

Більшість недорогих спліт-систем можуть повноцінно функціонувати за температури за бортом до -5°С. Але є й такі, які продовжують свою безпечну роботу навіть узимку, коли на вулиці -15°C та навіть -30°C. Це агрегати, оснащені інверторними компресорами з автоматичним регулюванням продуктивності. Щоб дізнатися, за якої температури не можна вмикати кондиціонер, необхідно звернутися до інструкції з експлуатації.

Чи можна вмикати кондиціонер взимку при мінусовій температурі на вулиці

Щоб забезпечити якісний та безпечний обігрів кондиціонером взимку, доцільно вибирати інверторні моделі. Таке обладнання розраховане на стабільну роботу навіть у період суворих зим, а саме:

  • для обігріву від -15°C -20°C до +15°C;
  • для охолодження від +18 до +45°C.

Якщо ж говорити про звичайні побутові моделі, то їхня робота в зимовий час є небезпечною. Запускати звичайний кондиціонер взимку не можна, адже незабаром він може вийти з ладу. Агрегати типу "старт-стоп" розраховані на роботу в наступному температурному діапазоні:

  • для обігріву від -5°C до +25°C;
  • для охолодження від +18 до +25°C.

При якій температурі допустиме включення кондиціонера

Вмикати кондиціонер на тепло взимку можна в тих випадках, коли він придатний для таких цілей. Інверторні кондиціонери за мінусової температури працюють без перебоїв, оскільки вони здатні плавно змінювати потужність компресора. Зараз популярні японські виробники випускають чимало моделей з інверторним керуванням як компресора, а й вентилятора. Такі агрегати здатні працювати навіть за показниками до -35°C.

Крім того, існують дешеві кондиціонери для обігріву будинку взимку. Виконані за технологією часткового інвертора, вони без зусиль опалюють приміщення за зовнішньої температури до -15°C.

Робота кондиціонера на охолодження взимку

Мало хто замислюється над питанням, чи можна вмикати кондиціонер взимку на охолодження, адже всі звикли до його роботи на обігрів у холодну пору. Звичайно, найчастіше спліт-системи експлуатуються влітку на охолодження і, якщо це можливо, взимку на обігрів. Але навіщо охолоджувати кімнати взимку?

Існує низка санітарно-гігієнічних норм для комерційних та медичних установ. Наприклад, використання кондиціонерів взимку на режимі охолодження є актуальним для кабінетів МРТ, сервісних приміщень, а також об'єктів із встановленим телекомунікаційним обладнанням. Отже, робота кондиціонера взимку можлива як у режимі обігріву, так і в режимі охолодження. У другому варіанті необхідно вибирати моделі, оснащені низькотемпературними комплектами, які дозволяють пристроям коректно працювати на охолодження навіть за - 30°С.

При якій температурі працює взимку кондиціонер, залежить від вбудованого зимового комплекту. У заводську комплектацію спліт-системи входить зимовий комплект, який забезпечує працездатність пристрою за екстремально низьких температур.

При якій температурі не можна вмикати кондиціонерВажливо відзначити, що Інтернет переповнений інформацією про те, що для нормальної роботи кондиціонера в мороз обов'язково потрібний зимовий комплект. Насправді такий комплект потрібен лише в тих випадках, якщо кліматична техніка працюватиме за мінусової температури на охолодження. Що ж до роботи кондиціонера на обігрів у зимовий час, жодних комплектів для цього не потрібно.

Принцип роботи кондиціонера на зимовий обігрів

Використання інверторних кондиціонерів взимку зараз дуже актуальне, тому що це найдешевший спосіб обігріву приміщень. У період міжсезоння обігріти будинок спліт-системою набагато простіше, адже різниця у температурних показниках між вулицею та приміщенням не така велика. Взимку це зробити набагато складніше, особливо коли на вулиці - 20°С.

Сучасна спліт-система є аналогом теплового насоса «повітря-повітря». Вона не генерує тепло, а лише перетворює холодне повітря з вулиці на тепле. У режимі охолодження фреон усередині системи акумулює тепло з кімнатного повітря та переміщається магістраллю до зовнішнього блоку. Там під тиском холодоагент стискається та переходить у рідкий стан, випускаючи тепло через зовнішній блок на вулицю.

Фреон у рідкому стані назад надходить у внутрішній блок, де під тиском випаровується. У цей час холодоагент приймає на себе частину тепла з приміщення та знову переходить у газоподібний стан. Процес накопичення та віддачі тепла повторюється циклічно доти, доки пристрій не буде вимкнено.

Принцип роботи спліт-системи в режимі обігріву такий самий, тільки навпаки. Агрегат накопичує тепло з вуличного повітря та подає його до приміщення. Оскільки температура на вулиці нижча, ніж у приміщенні, для отримання тепла необхідні теплообмінники. Опалення кондиціонером узимку можливе, якщо його функціонал та конструкція допускають це.

Щоб розуміти, за якої температури взимку можна включати кондиціонер, необхідно знати параметри пристрою, а саме допустимі температурні грані. Сучасні моделі підтримують такі діапазони температур на обігрів:

  • від +5°С до -5°С - звичайні побутові системи неінверторного типу;
  • від -10°С до -15°С - інверторні моделі середнього та вищого класу;
  • від -20°С до -30°С - спеціалізовані інверторні спліт-системи для обігріву взимку.

Які спліт-системи можуть працювати взимку

Висновок: експлуатація кондиціонера взимку допустима. Найважливіша умова – переконатися, чи призначений саме Ваш агрегат для роботи за мінусової температури. В інструкції до пристрою чітко вказані граничні показники температур. Одні системи можуть опалювати приміщення при -10° за бортом, інші – при -30°С. Інверторний кондиціонер у зимовий час працює ефективно та безперебійно. Такий прилад здатний замінити будь-який електричний нагрівач, споживаючи при цьому менше електроенергії.

Звичайні системи "старт-стоп" взимку включати не можна, оскільки їх конструкція не призначена для таких цілей.

Висновок

Запускати кондиціонер на обігрів за мінусової температури можна, якщо він має інверторний компресор. При цьому необхідно дотримуватись рекомендованого температурного діапазону, який вказаний у посібнику виробника. Більшість побутових систем здатна працювати за показником не нижче -7°C. Використовувати спліт-систему взимку як основне джерело опалення не слід, оскільки в деяких випадках це може спричинити вихід з ладу техніки. Однак якщо є необхідність роботи кондиціонера в мороз, доцільно придбати якісну систему типу Inverted.

Відповіді на питання, що часто ставляться

Чи допустиме використання кондиціонерів взимку?

Більшість виробників не рекомендують використовувати спліт-системи взимку. В офіційній інструкції пристрою вказуються допустимі діапазони температур зовнішнього повітря, при яких кондиціонери можуть повноцінно функціонувати.

Чи здатний кондиціонер замінити обігрівач?

Все залежить від технічних властивостей техніки. У період міжсезоння, коли на вулиці вже холодно, а у квартирах ще не запущено централізоване опалення, кондиціонер буде справжнім порятунком. Агрегат здатний подавати як холодне, так і тепле повітря в приміщення.

Що буде, якщо включити спліт-систему в мороз?

Звичайний кондиціонер, який працює взимку, зазнає підвищених навантажень. Продуктивність системи знижується, застигає масло в компресорі, а в дренажній системі застигає конденсат. В результаті зовнішній блок покривається льодом і пристрій виходить із ладу. Винятком є лише інверторні моделі, що випускаються до роботи за умов низьких температур.