Каталог

Фільтри

Рекомендації по догляду за кондиціонером

Рекомендації по догляду за кондиціонером

ОСОБЛИВОСТІ СПЛІТ-СИСТЕМ

      У більшості випадків, купивши і встановивши кондиціонер, його починають використовувати так само, як і будь-яку іншу побутову техніку: телевізор, праску або пилосос, діючи за принципом - нехай працює, поки не зламається. Відносно того ж телевізора або пилососа цей принцип виправдовує себе - до першої поломки може пройти не один рік (якісна техніка цілком  пропрацює без ремонту 5 ... 7 років, а іноді і більше). Однак для спліт-системи така експлуатація з великою ймовірністю приведе до серйозної поломки вже через 2 ... 3 роки. Ця особливість властива як недорогим моделям - LG, SAMSUNG, так і елітним - DAIKIN, TOSHIBA, CARRIER. Різниця між ними в тому, що в більш дорогих моделях більше ступенів захисту від неправильної експлуатації і такі кондиціонери просто "відмовляться" включатися навіть при незначному відхиленні від нормального режиму роботи. Що б зрозуміти причину такої "примхливості" спліт-систем розглянемо в загальних рисах їх внутрішній устрій.
     Будь-яка спліт-система складається з двох блоків - зовнішнього, в якому знаходяться компресор, вентилятор і радіатор (званий конденсатором) і внутрішнього, в якому так само знаходяться вентилятор і радіатор (званий випарником). При монтажі ці блоки з'єднуються мідними трубопроводами, за якими під високим тиском циркулює суміш з фреону R22 і невеликої кількості компресорного масла. Вентилятори, розташовані у внутрішньому і зовнішньому блоці забезпечують обдування радіаторів для поліпшення теплообміну і рівномірного розподілу холодного повітря в приміщенні. Отже, що ж є найбільш поширеними причинами виходу кондиціонера з ладу?

ПРИЧИНИ ВИХОДУ КОНДИЦІОНЕРА З ЛАДУ

     Забруднення фільтрів внутрішнього блоку
Ці фільтри являють собою звичайну дрібну сітку і розташовані під передньою панеллю, через яку засмоктується повітря. Вони призначені для затримання пилу, що знаходиться в повітрі і захищають від неї не тільки мешканців кімнати, але і радіатор внутрішнього блоку. По суті, кондиціонер працює як пилосос, а фільтри відіграють роль пилозбірника. Для очищення фільтрів досить промити їх в теплій воді і декілька хвилин просушити. Зняти і встановити фільтри не складніше, ніж замінити мішок для збору пилу в пилососі (за винятком випадків, коли внутрішній блок кондиціонера знаходиться на великій висоті). В інструкції з експлуатації завжди докладно розповідається про те, як це зробити. Мити фільтри, як правило, необхідно один раз в два - три тижні. Якщо в повітрі знаходиться велика кількість пилу або кіптяви, мити їх треба частіше, стежачи за тим, щоб вони завжди залишалися чистими.
     Якщо ж фільтри довгий час не мити, то в першу чергу зменшиться обдування радіатора внутрішнього блоку, як наслідок, повітря в приміщенні буде гірше прохолоджуватися. Крім цього порушиться режим роботи холодильної системи, що може привести до обмерзання мідних трубопроводів. В цьому випадку, при виключенні кондиціонера лід почне танути, і з кондиціонера буде капати вода. Надалі, при сильно забруднених фільтрах, можливе засмічення дренажної системи грудками пилу і тоді вода з кондиціонера поллється струмком. У зовсім запущених випадках на пластинах радіатора наростає такий шар бруду, що його можна видалити тільки за допомогою сильнодіючих хімічних очищувачів.
     Зауважимо, що чистка фільтрів не входить в стандартне гарантійне обслуговування і повинна виконуватися споживачем (так само як заміна мішків в пилососі) відповідно до вимог інструкції з експлуатації.
     Витік фреону
     Друга за поширеністю причина виходу кондиціонера з ладу є нормований витік фреону. Нормований витік (близько 6 ... 8% в рік) відбувається завжди, навіть при самому якісному монтажі - це неминучий наслідок з'єднання міжблочного трубопроводу шляхом розвальцьовування. Для її компенсації кондиціонер необхідно дозаправляти фреоном кожні 1,5 ... 2 роки. Якщо дозаправку не проводити більше двох років, то кількість фреону в системі впаде нижче допустимого рівня, а це може мати найсумніші для кондиціонера наслідки: компресор при роботі охолоджується фреоном і при його недоліку можливий його перегрів і заклинювання. А вартість заміни компресора становить близько половини вартості нового кондиціонера.
     Для виявлення факту витоку необов'язково мати спеціальне обладнання. Перші ознаки зменшення кількості холодоагенту в системі - утворення інію або льоду на штуцерних з'єднаннях зовнішнього блоку (це місце, куди приєднуються мідні трубки), а так само недостатнє охолодження повітря в приміщенні (різниця температур на вході і виході внутрішнього блоку повинна становити близько 10 ° С ). У разі появи подібних симптомів, необхідно вимкнути кондиціонер і звернутися в сервісну службу для усунення несправності.