Каталог

Фільтри

Правила експлуатації - як правильно користуватися кондиціонером

Правила експлуатації кондиціонерів

Правила експлуатації кондиціонерівЗдавалося б, про кліматичну техніку знає кожен споживач. Ми використовуємо її на роботі та вдома з метою створення комфортних умов. Однак про те, як правильно користуватися кондиціонером, знають далеко не всі.

Спліт-системи покликані охолоджувати повітря в приміщеннях під час спекотного літа. Вони циркулюють холодні повітряні маси і роблять життя простіше. Догляд за кондиціонером – це ціла низка процедур, виконувати які необхідно регулярно. Розглянемо основні правила експлуатації кондиціонера у побутових та офісних умовах.

Правила та норми експлуатації кондиціонера

В інструкції до кліматичної техніки наведено основні норми та правила використання спліт-систем. Їх виконання гарантує тривалу та безперебійну роботу техніки. Нехтувати цими правилами не варто, адже це може призвести до поломки агрегатів.

Загальні правила експлуатації спліт-систем:

  • Під час роботи кондиціонера усі вікна повинні бути закриті. Техніка, яка призначена для зміни кліматичних умов приміщення, має працювати у «герметичному» просторі. Якщо в приміщення буде потрапляти тепле повітря з вулиці або іншої кімнати, компресору та вентилятору доведеться працювати інтенсивніше. У результаті – вищі витрати на електроенергію та вищий знос деталей.
  • Повітря, що виходить із пристрою, має циркулювати. Не ставте перед кондиціонером високих шаф та інших меблів, бо це заважатиме нормальному руху повітря. Монтаж системи також має виконуватися правильно, з урахуванням усіх вимог.
  • Внутрішній блок системи має бути захищений від перегрівання. Не встановлюйте блок там, куди потрапляють сонячні промені. Температурні датчики, вбудовані в спліт-систему, можуть некоректно визначати температуру, внаслідок чого пристрій працюватиме на високій потужності, а температурний режим не відповідатиме бажаному.
  • Зовнішній блок має бути захищений від пошкоджень. Під час монтажу системи подбайте про те, щоб блок був захищений козирком, а його нутрощі – ґратами.
  • Використовуйте кондиціонер тоді, коли це можливо. У правилах експлуатації кондиціонерів чітко вказані температурні діапазони, за яких можна користуватися технікою. Наприклад, у мороз деякі системи категорично заборонено використовувати, інакше вони швидко вийдуть із ладу.
  • Своєчасно викликайте фахівців для діагностики. Сервісне обслуговування кліматичної техніки має здійснюватися 1-2 рази на рік. Регулярний огляд, заміна витратних матеріалів та дозаправка холодоагенту – запорука ефективності та працездатності агрегатів.
  • Рекомендації щодо обслуговування кондиціонераНе забувайте про чищення фільтрів. Повітряний фільтр кондиціонера слід очищати щомісяця, оскільки на ньому осідає пил та інші мікрочастинки. Рекомендації щодо обслуговування кондиціонера. Для виконання такого завдання не обов'язково викликати майстра. Просто зніміть фільтри та промийте їх проточною водою.
  • Перед настанням морозів агрегат необхідно «законсервувати». Оскільки взимку система не використовуватиметься, доцільно викликати спеціаліста, який зможе підготувати її до тривалої перерви.
  • Якщо система придатна для використання під час морозу, її необхідно підготувати до цього. Кондиціонери, які працюють узимку на охолодження, мають бути оснащені спеціальними зимовими комплектами.

Як користуватися кондиціонером у квартирі

У побутових умовах найчастіше використовуються класичні спліт-системи, що складаються із внутрішнього та зовнішнього блоку. Такі агрегати мають відмінний функціонал і гідні технічні характеристики. Управління приладів здійснюється дистанційно за допомогою пульта.

Абсолютно всі кондиціонери працюють на охолодження приміщень, деякі з них здатні обігрівати. У будь-якому випадку про всі можливості кліматичної техніки можна дізнатися у посібнику з експлуатації. Виробники комплектують свої агрегати зрозумілими інструкціями, в яких докладно описано, як доглядати кондиціонер, коли проводити ТО і т.д. Після покупки уважно вивчіть інформацію, адже надалі вона допоможе уникнути проблем та неполадок.

Основні правила експлуатації кондиціонера в будинку:

  • Дотримуйтесь температурного режиму, не допускайте різких перепадів температури на вулиці та всередині приміщення.
  • Використовуйте нічний режим у нічний час. Коли люди сплять, вони не можуть контролювати мікроклімат у будинку, тож доцільно перед сном встановити спеціальний режим, який забезпечує комфортну температуру.
  • Правильно вибирайте напрямок повітряних потоків. Встановіть жалюзі так, щоб холодне повітря не потрапляло на людей, а в приміщенні не створювалося протягів.
  • Встановлюйте у дитячих кімнатах такі самі температурні показники, як у місцях перебування дорослих. Доведено, що діти погано переносять спеку. Найважливіша умова – уникнути прямого влучення повітря на дитину.
  • Давайте техніці відпочити. Влітку кондиціонери працюють практично без зупинки, що збільшує ймовірність поломок. Відключайте прилад хоча б періодично.

Як користуватись кондиціонером в офісі

Сьогодні практично всі офісні приміщення оснащені кліматичною технікою, що не дивно. Як правило, спліт-системи працюють без перерв 5 днів на тиждень протягом 8-10 годин. Вранці, коли співробітники приходять на роботу, у приміщенні спекотно, бо стіни віддають своє тепло повітрю. Багато працівників відразу ж запускають систему на повну потужність, щоб максимально швидко охолодити офіс. Але робити це категорично не можна.

Правила експлуатації спліт-систем в офісі:

  • Вранці, перш ніж увімкнути кондиціонер, відкрийте вікна та провітріть приміщення.
  • Закрийте вікна та увімкніть спліт-систему, вибравши температуру на 5°С нижче, ніж за вікном.
  • Якщо через годину в офісі не було досягнуто бажаного мікроклімату, встановіть температуру на 1-2 градуси нижче. Знижувати температуру від 25°С до 16°С не рекомендується

Щоб в офісному приміщенні було максимально комфортно кожному співробітнику, встановіть положення жалюзі так, щоб холодне повітря не потрапляло на робочі місця. За кілька годин під протягом можна отримати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Технічне обслуговування кондиціонерів

Правильний догляд за кондиціонером є гарантією його тривалої служби. Профілактичні заходи досить прості та доступні, тому їх можна виконати самостійно без залучення майстрів:

  • Чищення поверхонь від пилу. Протирайте корпус внутрішнього блоку та лопаті вологою ганчіркою від пилу, що осідає в процесі роботи.
  • Чищення фільтруючих елементів. Щомісяця мийте внутрішні фільтри під проточною водою

Деякі заходи краще довірити професіоналам, якщо у Вас немає спеціальної кваліфікації та навичок:

  • Чищення та заміна тонких фільтрів. Щоб дістатися фільтруючих елементів і не нашкодити техніці, необхідні хоча б базові знання.
  • Чищення зовнішнього блоку. Такі заходи повинні виконувати виключно професіонали, особливо, якщо блок встановлений високо. Чищення за допомогою стисненого повітря ліквідує комах, тополиний пух та інші забруднення, що заважають нормальній роботі системи.
  • Вимір та дозаправка холодоагенту. Виконується за потреби, найчастіше – якщо агрегат працює нестабільно.

Будь-які роботи необхідно виконувати лише після вимкнення приладу від електричної мережі.

Рекомендації щодо експлуатації спліт-систем

У середньому термін служби кондиціонера становить 7-10 років. Щоб у процесі експлуатації не виникало проблем і збоїв, необхідно дотримуватися простих правил:

  • Не рідше ніж раз на місяць чистити грубі фільтри внутрішнього блоку;
  • Якщо система перестала нормально працювати (капає вода з внутрішнього блоку, не охолоджує, з'явилися нові звуки під час роботи тощо), негайно необхідно вимкнути її та викликати майстра для діагностики;
  • Щороку (бажано перед початком сезону) викликати фахівців щодо профілактичних робіт: виміру тиску у системі і дозаправки холодоагенту, перевірки працездатності блоку управління, чищення зовнішнього блока. Навіть якщо кондиціонер працює нормально і жодних збоїв не спостерігається, профілактичні заходи є обов'язковими.

Правильна експлуатація кліматичної техніки в домашніх та офісних умовах дозволить створити оптимальний мікроклімат, а своєчасне регулярне сервісне обслуговування виключить ризик виникнення неполадок.